آیا تزریق وریدی یا مکملهای خوراکی کلسیمی در گاو تازه زا نتیجه یکسان دارند؟
منابع مختلف تامین کلسیم
برای گاو تازه زا
گزینههای زیادی از منابع کلسیم موجود است که میتواند به حفظ سطح کلسیم گاوها کمک کند. مهم است که توجه داشته باشید که چه نوعی از کلسیم افزودنی به گاو میدهید و چگونه آن را مصرف میکنید. همه منابع کلسیم نتیجه یکسانی ایجاد نمیکنند.
کلسیم خوراکی
بلوسها
ژل کلسیومی
درنچ کردن
تزریق وریدی
تزریق زیرجلدی
کلسیم خوراکی :
جدول محتوا
این مزیت را دارد که با سرعت کمی در دستگاه گوارش جذب میشود، و از آزاد شدن طبیعی کلسیم پیروی می کند. این روش برای جلوگیری از تب شیر روش مناسبی است، اما نباید برای گاوهای زمین گیر استفاده شود.
بلوسها:
بهترین منبع خوراکی کلسیم نمکهای اسیدوژنیک مانند کلسیم کلرید و سولفات کلسیم هستند. مشابه با نمکهای آنیونیکی استفاده شده در تنظیمDCADجیرهها، نمکهایکلسیم اسیدوژنیک میتوانند آزادسازی کلسیم از استخوانهای گاو را افزایش بدهند.
کلرید کلسیم به سرعت جذب میشود، در حالیکه سولفات کلسیم باعث آزادسازی پایدار کلسیم در دوره بعد از زایش میشود.
بهتر است که بلوسهایی با روکش چربی استفاده کنید. بلعیدن پوشش چربی برای دامها راحتتر است زیرا از کلسیم کلرید که سوزاننده است آنها را محافظت میکند.
ژل:
در مقایسه با کلسیم کلرید پوشیده شده با چربی که در بلوسها مشاهده میشود، کلسیم کلرید موجود در ژل سوزاننده و بدخوراک است. گاوها ممکن است مقداری از ژل را تف کنند که باعث مصرف پایین کلسیم میشود
درنچ کردن خوراکی Oral drench:
درنچ بلافاصله بعد از زایش مصرف میشوند، یا زمانیکه گاو در 2 تا 10 روز بعد از زایش حال خوبی ندارد، یا خوراک به خوبی نمیخورد. مشکلات استفاده از این روش شامل:
- اگر لوله درنج کردن سهوا در داخل نای برود، ممکن است دچار پنومونی بشوند.
- همچنین، اگر نرخ جریان درنج در مری خیلی زیاد باشد، آروغ زدن ممکن است اتفاق بیافتد
- احتمال بالا آوردن وجود دارد.تزریق وریدی یا مکملهای خوراکی کلسیمی
درمانهای داخل وریدی:
درمانهای داخل وریدی سطح کلسیم خون را سریعا افزایش میدهد و برای گاوهایی که زمینگیر شده اند مفید هستند.
تزریق زیرجلدی :
عموما به عنوان درمان دوم گاوهای زمین گیر استفاده میشود. بعضی از گاوداری ها از این درمان به عنوان درمان اول بعد از مدت کوتاهی از زایش استفاده میکنند، یا زمانیکه گاوها علائم اولیه از کمبود کلسیم حاد یا تحت حاد را2 تا 10روز بعد از زایش نشان میدهند.
تزریق وریدی کلسیم در مقایسه با استفاده از یک مکمل خوراکی حاوی کلسیم در پروتکل های مربوط به زایش، هومئوستاز کلسیم را مختل می نماید
هایپوکلسمی یک مشکل شایع بعد از زایمان در گاوهای شیری می باشد که بر سلامت و تولید تاثیر منفی می گذارد. به طور معمول،تزریق داخل وریدی کلسیم جهت جلوگیری یا کاهش اثرات هایپوکلسمی در پروتکل های زایمان گاوهای چندشکم گنجانده می شود.
در مطالعه حاضر اثر تزریق وریدی کلسیم در برابر مصرف داوطلبانه کلسیم به صورت خوراکی بر متابولیسم کلسیم مورد بررسی قرار گرفت.
شرح آزمایش:
به این منظور، کلسیم کل سرم (Serum total Ca; tCa) و کلسیم یونیزه شده خون کامل (whole-blood ionized Ca;iCa) در 24 گاو هلشتاین چندشکم پس از زایش ارزیابی شد.
جیره های قبل از زایش با تفاوت کاتیون-آنیون مثبت 172 میلی اکی والان بر کیلوگرم ماده خشک فرموله شده و حاوی 4.1 گرم کلسیم در هر کیلوگرم ماده خشک بودند.
در هنگام زایمان، گاوها بر مبنای توالی زایش و وضعیت کلسیم به عنوان نرموکلسمیک (حد آستانه ای iCa ≥1.10 میلی مول در لیتر) یا هایپوکلسمیک (حد آستانه ای iCa<1.10 میلی مول در لیتر) بلوک بندی شدند.
گاوها در هر بلوک به طور تصادفی به یکی از 2 تیمار اختصاص یافتند؛ منبع خوراکی کلسیم (Ca-Oral; n = 12) یا یک منبع داخل وریدی کلسیم (Ca-IV; n = 12).
گاوهای گروه Ca-Oral
به گاوهای گروه Ca-Oral یک سوسپانسیون تجاری 20 لیتری کلسیم (48 گرم کلسیم) به صورت مصرف داوطلبانه ارائه شد. مکمل مذکور حاوی کربنات کلسیم، فرمات کلسیم، پروپیونات کلسیم، و سایر مواد معدنی و ویتامینه بود.
گاوهای گروه Ca-IV
گاوها در گروه Ca-IV یک محلول داخل وریدی 45 میلی لیتری (13 گرم کلسیم) که حاوی 298 میلی گرم در میلی لیتر گلوکونات کلسیم، 33 میلی گرم بر میلی لیتر کلرید منیزیم، و 82 میلی گرم بر میلی لیتر بوریک اسید بود را دریافت نمودند.
استفاده از هر دو تیمار در 10 ± 25 دقیقه بعد از زایش آغاز شد. سوسپانسیون خوراکی کلسیم در یک سطل 25 لیتری در اختیار گاو قرار گرفت و به مدت 10 دقیقه در دسترس بود.
مشاهدات :
همه گاوها در گروه Ca-Oral به طور کامل تمام 20 لیتر سوسپانسیون کلسیم را ظرف 5 دقیقه مصرف نمودند.
نمونه های خون برای آنالیز کلسیم در زمان های 0 (قبل از شروع تیمار)، 1، 3، 10، و 18 ساعت نسبت به زمان استفاده از تیمار، و در ساعات 7 و 19 به مدت دو روز متوالی جمع آوری شدند تا بیانگر نقاط نمونه گیری 24، 36، 48 و 60 ساعته باشند.
در گاوهای Ca-IV، غلظت های iCa و tCa در 1 ساعت به اوج خود رسید (1.54 میلی مول در لیتر برای iCa و 2.85 میلی مول در لیتر برای tCa) و در 24 ساعت بعد از شروع تیمار به حداقل مقدار خود رسید (0.94 میلی مول در لیتر برای iCa و 1.74 میلی مول در لیتر برای tCa).
اگر چه iCa خون کامل و tCa سرم در ساعات 1 و 3 در گاوهای Ca-IV بالاتر بود، غلظت iCaدر ساعات 18، 24، و 36 و غلظتtCa در ساعات 24 و 36 در گاوهای گروه Ca-Oralبیشتر بود.
نتیجه گیری :
نتایج این مطالعه نشان داد تزریق داخل وریدی کلسیم بلافاصله باعث ایجاد حالت هایپرکلسمی و به دنبال آن غلظت های کمتر iCa خون کامل و tCa سرم در 24 ساعت بعدی در مقایسه با تیمار کلسیم خوراکی می شود.
پیوندهای مفید