اسیدوز تحت حاد شکمبه “SARA” اندوتوکسین
SARA عواقب شدیدی بر سلامت شکمبه دارد زیرا باعث ایجاد تغییرات در اپیتلیوم و میکروبیوم شکمبه می شود. آسیب مشخص سلولی اپیتلیال و اختلال در اتصالات محکم اپیتلیال شکمبه توسط SARA باعث کاهش جذب مواد مغذی و عملکرد مانع مخاط شکمبه میشود و اجازه عبور آزادانه سموم (اندوتوکسینها و مایکوتوکسینها) و پاتوژنها را میدهد. علاوه بر این، SARA ناشی از تغذیه با غلظت بالا، تنوع، غنا و فراوانی بسیاری از گونههای میکروبی مفید را در شکمبه کاهش میدهد که منجر به دیس بیوز “”dysbiosis باکتریایی میشود.
اثرات SARA فراتر از pH پایین شکمبه و کاهش سلامت شکمبه است و همچنین شامل لامینیت، التهاب، کاهش مصرف خوراک و کاهش قابلیت هضم فیبر، کاهش تولید شیر و محتوای چربی شیر است که در نهایت منجر به کاهش سلامت، رفاه و بهرهوری گاوهای شیری میشود.
اسیدوز تحت حاد شکمبه “SARA” و اندوتوکسین ها – یک چرخه سیکل باطل؟
وقوع اسیدوز تحت حاد شکمبه منجر به آزاد شدن بیشتر اندوتوکسین ها در دستگاه گوارش می شود. فعالیت بالای اندوتوکسین در طی اسیدوز تحت حاد شکمبه به دلیل رشد سریع باکتری های گرم منفی در شکمبه و مرگ و لیز باکتری های گرم منفی در نتیجه کاهش pH شکمبه است. علاوه بر این، مطالعات آزمایشگاهی اخیر نشان داده است که لیپوپلی ساکاریدها می توانند رشد باکتری های تخمیر کننده نشاسته را تحریک کنند که در ایجاد اسیدوز شکمبه نقش دارند.
اندوتوکسین ها از طریق مسیرهای ترانس سلولی (جابه جایی با واسطه گیرنده) یا پاراسلولی (تقاطعات ضعیف مختل) وارد بدن می شوند. از طریق اتصال گیرنده TLR4، اندوتوکسین ها سیستم ایمنی را فعال می کنند و بیان سایتوکاین های پیش التهابی را افزایش می دهند. این امر بر بهره وری گاوهای شیری تأثیر می گذارد زیرا انرژی و مواد مغذی به سمت پاسخ ایمنی فعال می شوند و کمتر برای تولید شیر در دسترس هستند.
مبارزه با اسیدوز تحت حاد شکمبه
اسیدوز تحت حاد شکمبه یک بیماری ظریف و در عین حال پرهزینه است که در گاوهای شیری پرتولید رایج است.
پیشگیری در درجه اول توسط رعایت آیتمهای ذیل امکانپذیر است:
- اطمینان از فرمولاسیون رژیم غذایی خوب و مدیریت عالی خوراک
- ایجاد در دسترس بودن فیبر عملکردی کافی در دسترس شکمبه،
- تلاش برای کاهش چالش با فلور شکمبه با کاهش بار خوراک سریع تخمیر شونده
- ارائه دوره های سازگاری با این رژیم های غذایی که به راحتی قابل تخمیر هستند
اسیدوز تحت حاد شکمبه (SARA) یک اختلال متابولیک است که معمولاً در گاوهای شیری دیده می شود. اغلب با گله هایی که به خوبی مدیریت می شوند و با تولید بالا همراه است.
در واقع، گاوهای شیری پرتولید معمولاً با جیرههای غنی از غلات و فیبر کم تغذیه میشوند.
اعتقاد بر این است که انتقال از جیره های کم انرژی به جیره های بسیار قابل تخمیر، مانند دوره گذار از دوره خشک به شیردهی، گاوها را مستعد ابتلا به SARA می کند.
بر خلاف اسیدوز شکمبه حاد که علائم بالینی واضحی دارد، گاوهای مبتلا به اسیدوز تحت حاد شکمبه علائمی را نشان می دهند که به خوبی مشخص نیست.
معمول ترین علائم مرتبط با SARA:
- کاهش یا ناسازگاری مصرف خوراک
- کاهش تولید شیر
- کاهش محتوای چربی شیر است.
علائم دیگر عبارتند از:
بررسی ها شیوع SARA را بین 19 تا 26 درصد در گاوهای شیری اوایل و اواسط شیردهی نشان می دهد. اسیدوز تحت حاد شکمبه ای باعث خسارات اقتصادی عمده در صنعت گاو شیری می شود که هزینه آن در حدود 1.12 دلار آمریکا در روز برای هر گاو مبتلا برآورد می شود.