تشخیص درماتیت دیجیتال در گاو شیری
استفاده از ترموگرافی مادون قرمز برای تشخیص درماتیت دیجیتال در گاوهای شیری
جدول محتوا

معرفی ترموگرافی
یک ترموگرام یا تصویرحرارتی، تصویری است که نقشهی توزیع سطوح مختلف انرژی تابشی مادون قرمز را از سطحی از جسم که قابل مشاهده است، نشان میدهد.
کاربردهای ترموگرافی
روش ترموگرافی :
به منظور تشخیص و ردیابی، شناسایی، و اندازه گیری تابش حرارتی (اشعه فروسرخ یا مادون قرمز ساطع شده از اجسام با دمای بیشتر از صفر درجه کلوین و یا 273- درجه سانتیگراد) از سطح یک جسم به کار می رود.
روش کار ترموگرافی
ترموگرافی یک نوع بازرسی غیر مخرب از نوع غیر لمسی می باشد:
که با استفاده از یک دوربین مادون قرمز یک تصویر حرارتی ایجاد و ثبت می کند، که منجر به آشکار سازی رفتار حرارتی یک جسم در طول سطح آن می گردد. اپراتور متخصص اقدام به تفسیر عکس ثبت شده نموده و عیوب شناسایی شده را گزارش می نماید.
تحقیقات انجام گرفته
در سال 2018 تحقیقاتی در خصوص استفاده از تصویربرداری حرارتی به منظور تشخیص و شناسایی زود هنگام لنگش در گله 200 راسی گاو های شیری هلشتاین در اسکاتلند انجام گرفت. که در نشریه دامپزشکی Elsevier – ScienceDirect به چاپ رسیده بیان میکند که از نظر تاریخی، درماتیت دیجیتال شایع ترین بیماری عفونی ایجاد کننده لنگش در گله در طول سال است.
لنگش پس از ورم پستان دومین بیماری پر هزینه در مزارع گاو شیری است که به شدت عملکرد اقتصادی را تحت تاثیر قرار میدهد. هر مورد لنگش میتواند باعث کاهش تولید حدود ۳۲۰ کیلو گرم شیر در هر دوره شیرواری گردد. لنگش می تواند در صد بالایی از حذف های اجباری گله را به خود اختصاص دهد.
فقر جیره مسبب لنگش:
- کمبود مس در گاوها باعث ترک خوردگی سم شده، آبسه ها و عفونت سم را به همراه دارد.
- سطح بالای سلنیوم در خوراک دام باعث بروز لنگش و تغییر شکل سم می گردد.
- در شرایطی نیز که PH شکمبه کاهش پیدا کرده و اسیدی می شود، احتمال بروز لنگش افزایش می یابد
پیش فرض های پژوهش:
چکیده پژوهش:
لنگش در گاوهای شیری یک مشکل مداوم است، نشان دهنده درد ناشی از بیماری های زمینه ای است و با کاهش تولید شیر و باروری همراه است.
درماتیت دیجیتال یکی از دلایل شایع لنگش است. تصویربرداری حرارتی تکنیکی است که ممکن است تشخیص زود هنگام این بیماری را تسهیل کند و امکان استفاده در سیستم های تشخیص خودکار را دارد.


تجزیه و تحلیل
- تصاویر از گاوهای لنگ و سالم با استفاده از دوربین حرارتی با وضوح بالا جمع آوری شد.
- تجزیه و تحلیل در سطح گاو و پا انجام شد.
- بین پا لنگ و سالم قابل تشخیص در پاشنه پا (صدک 95 P \u003c0.05 ؛ SD P \u003c0.05) و باند کرونر (SD P \u003c0.05) تفاوت معنی داری وجود داشت.
- در گاوهای لنگ، مقادیر 95PCT در پاشنه بالاتر بود (P \u003c0.05) و مقادیر حداکثر در باند کرونر (P \u003c0.05) در لنگ پا در مقایسه با پای سالم بود.
- تجزیه و تحلیل ROC مقدار AUC 0.72 برای حداکثر دما و 0.68 برای 95PCT در پاشنه را نشان داد.
نتیجه گیری:

نمره لنگش و معاینه پا
گاوها بصورت دو هفته ایی توسط کادر فنی با تجربه اسکوربندی شدند. هر گاو که در مقیاس لنگش بالاتر از 3-4 باشد (از 1-4 بسیار لنگ) نمره گرفته باشد آماده معاینه دامپزشکی است.
معاینه پا و جمع آوری تصاویر
توسط یک جراح دامپزشک با تجربه ، معاینه پا به روش خرد کردن سم انجام شد .مشاهده شد که قلم نگه دارنده پا له شده است .قبل از انجام هرگونه دست زدن به پا ، از جلوی باند کرونر و قسمت کف پا مفصل پاستر (تصویر گرفته شده از سطح زمین ناحیه بین پیازهای پاشنه و چنگال های شبنم) هر دو پاهای عقب گرفته شده است. استفاده از پاهای کثیف نتایج بررسی را کاربردی تر میکند زیرا شستن پاها تنوع دمای پا را افزایش میدهد و از دست دادن گرما پس از تصویربرداری هر دو پای عقب به نوبه خود انجام گرفته است.
از روش سم چینی سم 5 مرحله ایی هلندی استفاده شد. با این کار ، حضور و محل ضایعات شاخدار DD و یا پنجه مشخص شد.
اطلاعات مربوط به تشخیص وضعیت پا و شدت آن برای هر پا ثبت شد. از نقشه های پای کاغذ تصویری نیز برای مشخص کردن محل دقیق ضایعات در گاو لنگ استفاده شد.
در کل مراحل تصویربرداری ، هرگونه مدفوع تازه به سرعت از ناحیه تصویربرداری و پاها ، پاک شدتا منابع مصنوعی گرما را از بین ببرند. از پاهای گاوهای کنترل به همان روش گاوهای لنگ، تصویر برداری ، بازرسی و به آرامی کوتاه شدتا عدم وجود آسیب شناسایی و تایید شود.
سوابق مزرعه در مورد درمان بیماری نیز بررسی شد تا تایید شود که این گاو هیچ بیماری شناسایی شده دیگری ندارد.
همانطور که تصاویر IRT قبل از بازرسی دامپزشکی گرفته شد، از 51 گاو بازرسی شده نیز تصاویر جمع آوری شد. از این تعداد 17 راس، مبتلا به بیماری عفونی (درماتیت دیجیتال یا درماتیت بین دیجیتال) تشخیص داده شدند.
21 راس سالم و بدون بیماری طبقه بندی شدند. شش گاو دارای ضایعه شاخ پنجه بودند ، چهار گاو سنگ در سم های خود داشتند و بقیه دارای پاشنه چربی پیشرفته بودند.
بدلیل این الگوی شیوع, فقط تصاویر گاوهای سالم و مبتلایان به DD مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
نتایج پژوهش
- ضعف عضلات لگن بیشترین تاثیر را بر ایجاد لنگش دارد و این تاثیر در عضلات پایینتر کمتر میشود
- تغییر شکل مفاصل: تغییر در شکل هر کدام از مفاصل ران، زانو و مچ پا میتواند موجب لنگش شود
- تاثیر تغییر شکل مفصل ران بر لنگش بیش از دو مفصل دیگر است.
- این تغییر شکل ها میتوانند به علل متفاوتی ایجاد شوند ولی هر علتی که داشته باشند بر روی بیومکانیک زانو تاثیر گذاشته
- با تغییر در نیروهایی که از جانب عضلات بر این مفاصل وارد میشود شکل حرکت مفصل و به تبع آن اندام تحتانی تغییر میکند و همین تغییر به معنای لنگش است.